Az emésztés és az egészség kapcsolata az Ájurvéda szerint.

A túlélés elsődleges forrásai a légzés és a táplálkozás. Bármilyen táplálékot is fogyaszt el az ember, azt nem képes ugyanabban a formában asszimilálni. A bevitt táplálék fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül. Ezeknek az átalakulási folyamatoknak a lefutását az emésztő tűz (Agni) intenzitása fogja befolyásolni. Az emésztés minősége fogja meghatározni azt, hogy a szervezetbe bekerült anyagok milyen mértékben hasznosulnak és támogatják a test működését. Ennek okán az Ájurvéda szerint az egészség megtartásának és helyreállításának legfontosabb kritériuma az optimális emésztés. Ennek alapján négy minőséget tart számon az Ájurvéda: Manda – gyenge (hypometabolizmus), Vishama – változékony, Sama – optimális, Tikshna – intenzív (hypermetabolizmus). Az optimálistól eltérő minőségekre figyelmet kell fordítani, mert huzamosabb időn át való működésük betegségek kialakulásait okozhatják. Az emésztő tűz kapacitása felett bevitt táplálékok emésztetlenül keringenek a test csatornáiban (Srotha) és méreganyagként (Ama) akkumulálódnak bizonyos testrészekben, ahol betegségek forrásaivá válhatnak. Ezért roppant fontos az alapvető testalkat meghatározása, mert az eltérő alkatokhoz, eltérő emésztési képességek tartoznak, így a meghatározott alkathoz illesztett, megfelelő táplálkozási struktúra fogja biztosítani az optimális emésztést és ezen keresztül a stabil egészséget. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy mi van a tányéron. Az viszont nem mindegy, hogy ki lesz az, aki azt elfogyasztja.