Holisztikus pszichoterápia

A holisztikus pszichoterápia egy integratív terápiás megközelítés, amely az embert egészében, a testi, lelki, szellemi és társas aspektusok összefüggéseiben vizsgálja és kezeli. Ez a megközelítés abból az alapfeltevésből indul ki, hogy az egyén egészsége és jóléte csak akkor érhető el, ha figyelembe vesszük az emberi működés összetett rendszerét, és nem csak az egyes tüneteket kezeljük izoláltan.

A holisztikus pszichoterápia alapelvei közé tartozik az egyéni tudatosság az elme és a test kölcsönhatásainak illetve a kapcsolatrendszereinek a vizsgálata, valamint az, hogy az egyén a belső erőforrásait és az öngyógyító képességét mozgósítja egy gyógyulási folyamat során. Ez a megközelítés különös figyelmet fordít arra, hogy az egyén nem él elzártan a környezetétől, azaz szoros kapcsolatban áll azzal és a társas kapcsolataival.

Ennek megfelelően a holisztikus pszichoterápia célja nem csupán az egyén belső egyensúlyának a helyreállítása, hanem annak elősegítése, hogy az egyén harmonikus kapcsolatot tartson fent a körülötte megnyilvánuló világgal is. A holisztikus pszichoterápia a pszichológiai, fizikai, szociális és spirituális tényezőket egyaránt figyelembe vevő, az egyén egészét kezelő terápiás megközelítés, mely az elégedettség elérésére és az egyensúlyra törekszik.